Od 16. do 19.juna kao dio Open fun fudbal mreže Zapadnog Balkana, FK Breznica ima priliku već drugu godinu biti dio velikog međunarodnog projekta Adidas Breaking Barriers/Razbijanje Barijera za Djevojke u Evropi. Osim Adidasa, projektni lideri su eksperti za rodnu ravnopravnost i sport – Women Win, Streetfootballworld i Soccer Without Borders. Fokus programa je poboljšanje rodne ravnopravnosti i inkluzije u sportu radom u sportskim organizacijama, na terenu i oko njega u široj društvenoj zajednici.


Ovaj program podržava odabrane sportske organizacije, širom Evrope, među kojima je i FK Breznica, u izgradnji kapaciteta i pruža obuku za liderstvo lokalnim uzorima i trenericama – našim šampionkama u razbijanju barijera – kako bi mogli pozitivno uticati na živote žena i djevojčica u svojim zajednicama. U tu svrhu je 8 djevojaka iz Crne Gora zajedno sa djevojkama iz Srbije, Bosne I Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova i Hrvatske učestvovalo na regionalnom kampu o liderstvu u sportu u Sarajevu od 16-19.06.2022.


Kroz učešće u ovom projektu, FK Breznica doprinosi stvaranju okruženja u našem klubu koji potiče uključivost, inovativnost, različite ideje, perspektive, iskustva i ljude te izgrađuje kapacitete naših trenera da vode i treniraju rodno osjetljive i inkluzivne aktivnosti. Naš je cilj angažovati i zadržati što više žena u sportu i tako doprinijeti rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka u lokalnoj zajednici i šire.
Veliko hvala našim domaćinima, Udruženju Otvorene Zabavne Škole iz Sarajeva ,koordinatorki za region Vildani Delalic na odlično organiziranom kampu, radujemo se nastavku regionalnog umrežavanja i projektne saradnje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *