PLJEVLJA, 10. jun 2021. – Izgradnja inkluzivnog društva počinje sa pružanjem jednakih mogućnosti svakom djetetu u lokalnim zajednicama – to je zaključak jučerašnje posjete šefa predstavništva UNICEF-a Huana Santandera Pljevljima, gdje se sreo sa gradonačelnikom Igorom Golubovićem, direktoricom Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Svetlanom Dujović i trenerom Ženskog fudbalskog kluba Breznica Zoranom Vukovićem.

Drago mi je što posjete opštinama počinjem u Pljevljima, jer je siromaštvo djece najveće u sjevernom dijelu Crne Gore. UNICEF će raditi sa Pljevljima i drugim opštinama na obezbjeđivanju održivih izvora finansiranja ključnih servisa podrške porodicama, poput dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju. Radićemo s opštinama i na obezbjeđivanju boljeg kvaliteta obrazovanja I na tome da nam škole budu otvorene tokom pandemije. Bitno je i da djeci i mladima pružimo više besplatnih sporskih i kulturnih aktivnosti u svakoj lokalnoj zajednici i Ženski fudbalski klub Breznica je u tom smislu inspiritivan primjer.Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a i Igor Golubovic, gradonacelnik Pljevalja,  u Pljevljima, u junu 2021.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović saglasan je da dugoročno i održivo finansiranje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Pljevljima treba da se obezbijedi i iz opštinskog i iz nacionalnog budžeta. On smatra i da je podrška omladinskim centrima od strane lokalnih i nacionalnih vlasti prioritet kako bi mladi imali više prilika da razviju različite vještine i steknu nova iskustva kroz razne vanškolske aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a, sa dječakom korisnikom Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i sa Svetlanom Dujović, direktoricom Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u Pljevljima, u junu 2021.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021

U okviru Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, Santander se upoznao s različitim uslugama koje se tu pružaju porodicama s djecom sa smetnjama u razvoju u Pljevljima. Svetlana Dujović, direktorica Dnevnog centra, istakla je da su ove usluge tokom pandemije postale još bitnije i da su razvijene nove onlajn usluge kako bi se porodicama pružila bolja podrška tokom perioda zaključavanja opština i zatvaranja škola. Bliska saradnja Dnevnog centra s Udruženjem roditelja djece sa smetnjama u razvoju Zračkom nade, školama, vrtićima, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad pokazala se ključnom za pružanje djelotvorne podrške porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Džejrana Čengić, šampionka Ženskog fudbalskog kluba Breznica, u razgovoru sa Huanom Santanderom, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, u Pljevljima, u junu 2021.
UNICEF Crna Gora / Duško Miljanić / 2021

Džejrana Čengić, šampionka Ženskog fudbalskog kluba Breznica, u razgovoru sa Santanderom objasnila je da je od ranog djetinjstva željela da igra fudbal i da je srećna što je tu želju ispunila. Ona se nada da će ženski fudbal biti rame uz rame sa muškim u budućnosti i preporučuje svim djevojčicama koje žele da igraju fudbal da to i urade. Njen trener Zoran Vuković pozvao je roditelje djevojčica koje žele da igraju fudbal da dođu na treninge i iz prve ruke vide sve koristi sporta i za djevojčice i za dječake. On je najavio novu saradnju s Dnevnim centrom za djecu sa smetnjama u razvoju i Specijalnom Olimpijadom kako bi fudbal u Pljevljima bio dostupan ne samo djevojčicama i dječacima, već i djeci sa smetnjama u razvoju.

Ukoliko epidemiološka situacije bude povoljna, Santander će nastaviti s terenskim posjetama kako bi se sreo s djecom, roditeljima i stručnjacima koji s njima rade i od njih direktno čuo o izazovima s kojima se suočavaju i najboljim načinima da im se pruži podrška.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *