Ženski fudbalski klub Breznica ima mnogo razloga za zadovoljstvo ovih dana. Nakon uspješno organizovanog kvalifikacionog turnira Lige šampiona, stigla je i potvrda od UEFA da se u Pljevljima radi sjajan posao.

 

Breznica je dobitnik treće nagrade evropske kuće fudbala u konkurenciji za najbolji “grassroot” klub u Evropi, zbog jačanja duha zajednice i promocije zdravih stilova života.

“Nagrada nam znači puno jer dolazi od najveće institucije fudbala. Zamislite tragediju da prolazimo projekte UEFA, zatim dva projekta Ambasade SAD u Crnoj Gori, a predali smo tri projekta za Ministarstvo finansija – podjelu novca od igara na sreću i nijedan nismo prošli. Tako da nam ova nagrada znači i da smo dokazali da najveće institucije prate naš pošteni rad.” – počinje priču za CdM prvi čovjek Breznice, Zoran Vuković.

Breznica je okupila ogroman broj dječaka i djevojčica i zbog toga, kažu, su i prepoznati od UEFA.

“UEFA prati naš rad kroz igranje u Ligi šampiona, ali najviše što smo okupili preko 300 dječaka i djevojčica u Pljevljima gradu koji ima 30 000 stanovnika tako da smo fenomen pogotovo ženskog fudbala. Imamo i ekipu veterana bivših igrača FK Rudara i sve selekcije osim muške seniorske ekipe. Bavimo se i humanitarnim radom, svi članova kluba.” – kaže nam Vuković.

Interesovalo nas je zašto baš ženski fudbal i odakle toliki entuzijazam za granu sporta, koja ni u svijetu nema veliku popularnost, a kamoli u našoj državi.

“Prepoznali smo da možemo da napravimo velike stvari u fudbalu čim se ugasio ženski rukomet. Tada smo odlučili da aktiviramo što više djevojaka da se bave fudbalom i mislim da smo uspjeli.” – zadovoljan je Vuković.v

U vrijeme kada je sve manje novca čak i za prepoznate sportske kolektive, Breznica uspijeva da živi, čak i više od toga, da odlično funkcioniše. Nije lako priznaje Vuković, ali se može.

“Teško je kod nas obezbijediti sredstva kroz sponzorstva jer privatnici više ne daju sredstva klubovima jer smatraju da je to nebitna stavka u njihovom poslovanju. Mi smo se usresredili da sredstva dobijamo kroz Međunarodne projekte i da ih radimo pošteno zbog čega smo dobili dva pisma ambasade SAD za odlično odrađene grantove. Imamo pomoć i od FSCG i od Ministartsva sporta te COK-a i Međunarodnog kluba žena. Veliku podršku za organizaciju turnira Lige šampiona imali smo od predsjednika saveza Dejana Savićevića. Glavni finansijer kluba je Opština Pljevlja a veliku podršku imamo od predsjednika Mirka Đačića.”

Više puta pomenuli smo i nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Breznica je bila odličan organizator, ali je iznenadila i nekim igrama. Protiv Kirjat Gata osvojen je bod remijem 2:2, a bila je naša ekipa blizu senzacije u meču sa norveškim Avaldsnesom, ali je izgubila 2:1.

“Ligu šampiona smo odigrali dobro, a utakmica protiv Norvežanki je najbolja utakmica ženskog fudbala ikad odigrana u našoj državi. S obzirom na to kakva nam je liga mislim da smo vrhunski predstavili FSCG i državu Crnu Goru, a od svih ekipa iz četvrtog šešira jedini smo uzeli bod.”

Breznica će i dalje nastaviti naporno da radi, a poboljšanje infrastrukture je osnovni plan za budućnost.

“Planovi su da uz državnu pomoć, Opštine Pljevlja, Ministarstva sporta, FSCG i sponzora, riješimo infrastrukturu za klub. Ideja je izgradnja terena sa vjestačkom podlogom i prostorija za klub.” – kaže Vuković i dodaje:

“Mi smatramo da će tek krenuti velika ulaganja u ženski fudbal od strane UEFA I FIFA.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *