Digitalna revolucija umnogome je izmijenila poimanje sportskog navijanja. Privrženost klupskim bojama ne iskazuje se više samo neposredno na tribinama, već i na društvenim mrežama, na kojima se igraju svojevrsni mečevi čiji je cilj privlačenje pratilaca, time i sponzora… Talas seljenja sportskih dešavanja sa terena na internet samo djelimično je zapljusnuo Crnu Goru. FOS je zavirio u svijet društvenih mreža kako bi stekao uvid u to koji su crnogorski klubovi najpopularniji.

Foto

Foto: Photojoiner

1. KK Budućnost – ukupno pratilaca 22.825

FB: 20.579

Instagram: 932

Tviter: 1.314

Dežurni osvajač trofeja na domaćoj sceni, uz ŽRK Budućnost najdominantniji crnogorski sportski klub od osamostaljenja. Dugi niz sezona „plavi“ su bili bez dostojnog takmaca, jedini predstavnik države u regionalnom takmičenju i Evrokupu.

Foto

Kada se tome doda da je klub iz Njegoševog parka reprezentacija u malom, sabirni centar najtalentovanijih crnogorskih košarkaša, sve to je uticalo da se lokalni karakter dijelom potisne u drugi plan i prevaziđu međuopštinska rivalstva i surevnjivost, što pokazuje i broj pratilaca na društvenim mrežama.

KK Budućnost je najpopularniji crnogorski klub na društvenim mrežama. A da dobri rezultati tome pomaže, pokazuje podatak da je broj pratilaca povećan za stotinjak nakon pobjede nad Cedevitom u nedjelju, u prvom meču polufinalne serije ABA lige.

2. ŽRK Budućnost – ukupno pratilaca 21.048

FB: 15.291

Instagram: 5.476

Tviter: 281

Umnogome važi ono što je napisano za KK Budućnost. Već decenijama, rukometašice iz glavnog grada su ljubimice Podgorice, ali i Crne Gore, bez premca u domaćoj konkurenciji.

Foto

Dva puta i na tlu Starog kontinenta – 2012. i 2015. godine.

ŽRK Budućnost je najpraćeniji domaći klub na Instagramu, a zaostatak za kolegama košarkašima „duguje“ neaktivnosti na Tviteru.

3. Karate klub Omladinac – 6.829

FB: 5.991

Instagram: 838

Tviter: –

Strpljivim i kvalitetnim radom Karate klub Omladinac je postepeno preuzeo prvenstvo na crnogorskim tatamijima. To se prelilo i na virtuelnu sferu – kolektiv star 46 godina je najpopularniji borilački i treći na listi najpopularnijih domaćih klubova na društvenim mrežama.

U Omladincu trenira i najveća nada crnogorskog karatea za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Marina Raković, osvajačica dvije planetarne i tri kontinentalne bronze.

4. FK Budućnost – 6.341

FB: 3.977

Instagram: 2.271

Tviter: 93

„Takmičarski“ gledano, s obzirom na brojnost navijačke baze, tradiciju i rezultate, Budućnost je očekivano najpraćeniji crnogorski fudbalski klub, ali uz veliki zaostatak u odnosu na košarkaše i rukometašice. Možda tome doprinosi i izrazita lokalna boja „plavih“.

Uzgred, podatak da je predstavnik fudbala tek na četvrtom mjestu dovodi u sumnju tvrdnju da je „najvažnija sporedna stvar na svijetu“ najpopularniji sport u Crnoj Gori.

5. VK Primorac Kotor – 6.029

FB: 6.029

Instagram: –

Tviter: –

Daleko djeluje maj 2009. kada se u Starom gradu u Kotoru slavila titula evropskog šampiona. Primorac već godinama tavori, primat u Crnoj Gori je prepustio Jadranu, ali i pored toga izaziva jake emocije, prije svega kod svojih sugrađana.

Iako klub nema profile na Instagramu i Tviteru, po broju pratilaca na Fejsbuku je odmah iza KK i ŽRK Budućnost.

6. KK Mornar – 5.646

FB: 3.618

Instagram: 1.481

Tviter: 547

Organizacioni, kadrovski, kvalitativni bum koji je KK Mornar napravio tokom posljednjih sezona odrazio se i na popularnost kluba na društvenim mrežama.

Foto
Barani, koji su ove sezone doživjeli rezultatsku renesansu plasmanom u polufinale ABA lige i četvrtfinale Fibinog Evrokupa, dosta pažnje poklanjaju imidžu kluba. 

Uspjehe na terenu prati i obimnija aktivnost na internetu, što pokazuje i broj pratilaca.

7. FK Pljevlja – 5.197

FB: 4897

Instagram: 2

Tviter: 298

Seniorski tim FK Pljevlja nastupa u trećeligaškoj konkurenciji, u Sjevernoj regiji, ali to u svijetu interneta nema uticaja.

Klub osnovan 1997. godine je najpopularniji na društvenim mrežama kada je sjever Crne Gore u pitanju, i ima gotovo dvostruko više pratilaca od starijeg brata Rudara.

8. VK Jadran – 5.070

FB: 4993

Instagram: 30

Tviter: 47

Najtrofejniji crnogorski vaterpolo klub od obnove nezavisnosti sa 16 pehara, dvostruki prvak Jadranske lige, ponos Herceg Novog, na listi najpopularnijih, ipak, gleda u leđa vječitom rivalu iz Kotora.

Jadranaši se prije svega oglašavaju putem Fejsbuka, dok su zapostavili Instagram i Tviter.

9. KK Sedmica – 4.942

FB: 4.029

Instagram: 598

Tviter: 315

Košarkaški klub iz Podgorice nema seniorski tim, ni višedecenijsku tradiciju.

Ipak, posljednjih godina je prepoznat po kvalitetnom radu sa mladima – omladinski sastav je osvajao titulu crnogorskog šampiona 2015. i 2016. godine, a nekoliko poletaraca je pronašlo angažmane u Italiji, Španiji…

Uspješna na parketu, Sedmica je uspješna i u virtuelnom svijetu, sa gotovo pet hiljada pratilaca.

10. FK Breznica – 4.676

FB: 4.676

Instagram: –

Tviter: –

„Fudbalski klub Breznica osnovan je 2013.godine od strane entuzijasta koji su željeli da okupe mlade i perspektivn pljevaljske fudbalere. Uspjeli smo u tome i klub okuplja oko 150 fudbalera u  kategorijama pioniri, petlići  i mlađi“ – stoji na zvaničnim internet stranama kolektiva iz grada pod Golubinjom.

„FK Breznica takođe ima i žensku sekciju koja okuplja oko 100 talentovanih djevojčica i  to je prvi ženski fudbalski klub ikada osnovan u Pljevljima.“

Pored toga i državni prvak za 2015, kao i, uz FK Pljevlja, jedini klub sa sjevera Crne Gore koji je među 10 najpopularnijih na društvenim mrežama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *