Juče je u velikoj sali Kuće fudbala na Starom Aerodromu održana pet redovna Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera i fudbalerki Crne Gore. Na ovoj Skupštini nije bilo ni riječi o nepravilnostomima u FSCG, a fudbalerka Breznice Ivana Čabarkapa imenovana postala je članica Izvršnog odbora.

Na Skupštini je usvojen izvještaj o radu Sindikata u kom su sublimirane su aktivnosti koje je SPFCG preduzeo u prethodnom periodu, a koje su se prvenstveno odnosile na zastupanje igrača u sporovima pred domaćim i međunarodnim arbitražnim sudom, inicijativom Sindikata o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Arbitražnog suda, koju je Izvršni odbor FSCG usvojio, implementacijom projekata „Crveno dugme“ i „Druga karijera“, radom na promociji domaćeg fudbala i drugih. Delegati, fudbaleri klubova iz I CFL, potvrdili su odluke Izvršnog odbora Sindikata o pokretanju Projekta osiguranja fudbalera i formiranje Fonda Solidarnosti. U planu za naredni period akcenat je dat na pokretanju Projekta osiguranja u okviru kojeg su planirane aktivnosti na terenu, kako bi što veći broj igrača bio obuhvaćen ovim projektom.

Skupština je ukazala povjerenje organima Sindikata -predsjedniku Željku Janoviću, generalnom sekretaru Vladimiru Krsmanoviću, i Izvršnom odboru kojeg u skladu sa Statutom pored pet stalnih članova čine i tri člana iz reda aktivnih fudbalera, a to su Draško Božović, Vladan Giljen, Jovan Nikolić i jednog člana iz reda aktivnih fudbalerki – Ivana Čabarkapa.

Nastavićemo sa planiranim aktivnostima. Čeka nas dosta izazova, ali uz podršku igrača, FIFPro-a, kao i kroz partnerstvo sa Fudbalskim savezom vjerujem da ćemo postići zacrtane ciljeve. Projekat osiguranja je veoma važan, jer smo svjedoci da fudbaleri, obzirom na rizik profesije kojim se bave nijesu adekvatno osigurani. U prethodnom periodu, u saradnji sa jednom osiguravajućom kućom, radili smo na izradi posebnog programa za fudbalere, koji uključuje upravo najčešće povrede u ovoj profesiji. Obavićemo razgovore sa klubovima, i nadam se da će svi prepoznati potencijalne benefite., rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG. Advokat Filip Jovović, je izvjestio Skupštinu o promjenama po pitanju raskida ugovora, kao i o značaju preventivnog djelovanja u slučaju eventualnog kršenja prava igrača.

Nakon Skupštine SPFCG, održana je i Skupština Sindikata sporta, gdje su usvojena nova programska dokumenta u cilju omasovljenja ovog Sindikata koji im aza cilj da okupi što više sportista, sportskih radnika i radnika u sportskoj djelatnosti. Tom prilikom Skupštini se obratio podpredsjednik Sindikata sporta Boris Vuković, a u Izvršni odbor ovog granskog Sindikata iz reda aktivnih sportista izabrani su Ivana Čabarkapa, Petar Grbić i Jovan Nikolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *